Vättern.

Har nu hunnit vila mig lite, de behövdes inte mer än att nudda kudden i soffan så var de go´natt.
Men nu är ja pigg igen. Redo att bearbeta dagens fiske..

Varning om kraftigt snöfall och blixthalka fanns i våra huvuden. Men vi gjorde ett försök. Var det jävligt skulle vi skita i det. Men när ja kom ut till bilen imorse hade det inte kommit någon snö. -Skönt !
Vi åkte vid 06:00 eller nej, det var tänkt så.. Vi åkte vid halv sju. Att vara sena verkar vara en regel och inget undantag nu för tiden.

Vi packade bilen full och var iväg. Väglaget var riktigt hyffsat så vi kunde köra snabbare än räknat.
-Perfekt ! Då hinner vi nog ikapp planerad tid. Väl framme i Ödeshög återstod bara en fråga, Skulle vägen till öninge vara plogad ? Vi svängde höger och drog en lättnadens suck. -Plogat.
Men lite längre fram hade vinden skjutit upp snön på vägen och de blev tufft.. Men vi tog beslutet att försöka.
Och det gick vägen. På med overallerna, kängorna, vantarna och mössan.
Upp med alla prylar på axeln och sen gång march i halvmeter djup snö. Vi är defenitivt först på plats. Härligt !
Vi som trott klipporna skulle vara packade med folk tittade tomt tillbaka på oss. Varför är vi ensamma?
Kommer de komma en storm eller ?

                  

Vi tacklade upp, jag körde precis som förra gången dobb och lite tormentor wobbler, Ante lika så.
Jimpa som inte fiskat i vättern förr gjorde som vi. Men mest överaskande var Chrille som slängde på en gul fluga för att väcka laxarna. Jag tänkte tyst för mig själv. Hmm, undra om Chrille riktigt har vaknat.
Vi började fiska i de lätt gungande vattnet. -Skönt, det är inte så kallt som jag trodde !
Efter en timmes fiske gormar Chrille om en fisk som missat hans fluga. Är de sant? tänkte jag. En gul-ful fluga ?!
Jag ser virveln men så plötsligt hugger den igen. Fast fisk efter en timme. Den landas men är för liten och får simma tillbaka. Vi lyfter på hatten smått irriterade över hans flyt.

Tiden går och vinden ökar en smula. Ingen fisk, men några vak observeras. Jag tar en macka och dricker en kopp varmt. Tänker på allt vatten och hoppas på fortsatt fiskelycka. När jag ätit färdigt ger jag mig ut på en tur i snön. Tittar läget för att se om jag kan se någon aktivitet runt hörnet. Påvägen sparkar jag upp en hare som sätter sig fint tjugo meter framför mig. Vilket bild. Man skulle haft bössan här !
Jag promenerar tillbaka. Inget har hänt, ganska väntat. Ante möter mig på klipphyllan över våran fiskeplats. Vi snackar lite. Chrille tjattrar om laxar hit och laxar dit. Så helt plötsligt krokar han nr två, nu på en liten wobbler !! Denna gången finare.. Fisken bryter ytan och Chrille får puls. Vi också.. som bergsgetter studsar vi ner med håven.
Vi plockar fram kameran och filmar:

                   

C&R fiskare är man ju.. Men de kanske inte riktigt framgår i just den här filmen. Som ni kanske kan höra i slutet tycker Chrille att den ska ätas. Haha..
Att stå vid sidan av någon som drillar den fisk man stått och fiskat efter i timmar, gör att man inte riktigt kan låta bli att lägga sig i. Det jag själv tycker är oerhört irriterande utsätter jag själv min fiskekamrat för. Både jag och Ante guidar.. Som om vi skulle kunna det bättre ?
Man vill liksom vara med, ta dom beslut man egenligen inte har med att göra. Fast med välmening då man såklart vill att ens kamrat ska landa fisken på ens eget bästa sätt. Hehe.. Jag tror chrille hade löst detta ändå.. men man kan ju såhär i efterhand dra slutsatsen att man bara är så grymt avundssjuk.
Väl landad vägs fisken till 4,2kg och mäts till 71cm. En fin lax. Chrilles andra i livet.. tagna under samma dag ! Bara att lyfta på hatten !

                   

Detta tänder oss andra rejält. Efter lite korv fiskar vi som tokar. Eller ja, Vi andra.. Chrille är nöjd och tar det lite lugnt en smula. Han grillar korv åt oss andra som en klassmorsa och beter sig väldigt trevligt. Hmm.. Vart är stöddigheten ? Den där som brukar infinna sig i just sånna här lägen. Vi käkar lite och fiskar vidare..
Som väntat växer Chrilles huvud ju mer han förstår vad han presterat. Ante försvinner titt som tätt.. Upp och ner till brasan. Det ska pillas, korrigeras och rättas till. En brasa blir aldrig bra nog. Vi skakar på huvuden.

Jag byter plats och ställer mig fyra meter bort. Jag känner ett nyp i spöt och får ont i magen. Dobben studsade i en våg.. Men jag känner att det är dags, snart smäller det nog fan ! konstigt nog väldigt optimistisk kastar jag ut ännu en gång.. Fiskar oootroligt sakta. Boom ! Så smäller de till i spöet. Denna gång är det ingen tvekan om att det är fisk ! En varm känsla sprider sig i kroppen.. Fisken är liten. Men ändå, det är eventuellt min första lax. Om det nu inte är en röding igen. Nix, jag ser fisken och det är lax. En som sagt lite gynnare. Chrille håvar galant och jag är nöjd. Trots att det inte var den jag väntat på.. Så var det ändå fisk !

                     

En fisk vacker som få. Den varken mäts eller vägs.. Snabbt tillbaka med den. Jag känner ett lugn sprider sig.
Den där fiske-stressen försvann hastigt. Jag säger till Chrille, -kom ! det är dags nu.
Jag plockar upp en ciggarr. Snoppar av den och njuter. Firar att första laxen för både mig och Mr Lax är landade.

                   

Här ifrån springer tiden fort. Vi fiskar ungefär en timme till. Men vinden ökar snabbt och det är inte längre behagligt. Vi har ett återstående problem som vi inte vill ta itu med i mörkret. Vi packar ihop, tackar vättern och går upp till bilen som inte kommer någon vart. Vi sitter fast i snön ! Men med tre pigga grabbar som skjuter på löser vi problemet och kommer hem som planerat. Trötta men glada. I varje fall jag och chrille. Jimmy ska inte följa med någon mer gång, bara kanske. Ante pratar bara jakt. Men jag vet att ante inte kan motstå utmaningen.

End of story.

/J


Kommentarer
Postat av: jimmy

Såg att ni kört mycket från land!

hur är fisket där i från nu för tiden?

2010-01-21 @ 20:07:20
URL: http://teamvadstenatrolling.blogspot.com/
Postat av: Jocke

Enligt mig har fisket varit riktigt bra. Landad fisk varje resa. Storleken är väl inget att tala om men kul ändå. Nu var de ju en månad sen jag var där så de kan ju har förändrats.. både till de sämmre och bättre. Bara ut & köra !

2010-01-21 @ 21:09:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0