Mellan passen..

Tills nästa fisketur får jag väl bjuda på grym musik á la Ralf Gyllenhammars Mustasch:


Ismete premiär..

I lördagsmorse åkte jag Conny & Henke ut till slätbaken för att köra säsongens första ismete pass. Vi hade planerat in att fiska av en sträcka nogrannt då stället har levererat bra fisk tidigare. Så vi satte ut spö efter spö, när alla var riggade och klara tog vi en kopp varmt och väntade med spänning på dagens första fäll.
Snöfallet ökade kraftigt och hoppet om en vacker dag på isen var borta. Blåsten ökade också så det var inte så värst behagligt. Efter en timme kom Chrille ut och gjorde oss sällskap.. Han var taggad och satte ut sina spön också. På vägen ut i bilen bestämde vi i vilken ordning vi skulle ta fisken. Henke som aldrig ismetat gädda fick ta första hugget sen jag och sist Conny. Efter ett tag flyttade vi några spön i taget längre bort på sträckan. Vi fiskade mörtarna nära vassen, samma taktik som gav oss bra med fisk förra vintern. Men inget hände.. Så jag tog tag i saken och sa: -Nae, det är dags för en libro längre ut från vassen.. Så jag flyttade ut ett spö ca 40m ut i sjön. Samtidigt bestämde sig Conny för att lura upp några abbisar så han borrade upp ett hål 10m från mitt "libro hål". Jag gick tillbaka till basecamp och tände grillen för att få upp mysfaktorn en smula. Plötsligt hör jag "pling... pling-pling". Som en hök spanade jag ut mot ljudkällan.. ingen vippa hade löst ut? Jag undrade varför inte Conny reagerade som satt ynka 10m från hålet. Då såg jag hur vippan darrade ner mot hålet igen pling pling ! Det är fisk ! sa jag till henke. Vi gick lungt ut mot hålet och kollade. Linan löpte ut men vippan löste aldrig ut sig. Så jag sa till henke att greppa spöet och göra sig klar för mothugg medans jag kopplade bort vippan. Han vevade upp löslinan och gjorde ett bestämt mothugg. Fisken svarade direkt med en ilsken rusning. Fan det här är en bättre fisk !!  Efter en stunds fightande kom sänket upp ur hålet, jag sa till henke att vara kylig så inte någon av krokarna sätter sig i iskanten. När jag fick se fisken förstod jag att det verkligen var en fin fisk. -Det här är pb henke ! I samma ögonblick rusade fisken iväg.. Henke blev nog allt lite svettig. Men tillslut kom fisken rätt upp i hålet och ja kunde lyfta den. Vågen visade 7kg och det blev offciellt nytt Pb ! Kul som satan ! Chrille rotade i min väska efter ett måttband men vi ville inte låta fisken frysa så den fick gå tillbaka. Men den var säkert 100-105cm.

 

Chrille var strax därefter tvungen att dra sig, han skulle på firmafest. Vi stannade ett tag till men fick ingen mer fisk. Den fina gäddan vi fick räddade dagen och vi konstaterade att det fick vara en ok start på säsongen !
Är grymt sugen på nästan tur redan nu.. Då står jag som förste man på huggen ! ;)

/ J

BetesBygg och Isfiske

Har så sent som för några timmar sen lagt på första lagret epoxy på 10 beten. Tänkte göra ett lite större gäng på en och samma gång, istället för att bara göra en-två beten klara åt gången. Mycket tid tar det, men bra blir det. Har även viktat fram en ny sjunkhastighet så nu görs tailarna i shallow/stillastående och slowsink. Har fått hem lite smaskens från lundgrens som ska testas på betena i veckan. Håll utkik i bloggen. Det kommer komma bilder !

Isen isen på sjön där..
Ja, kylan har bitit sig fast. Det betyder att det är is på våra sjöar, vilket innebär att båtfisket är över.
Så, efter förra årets succé start på min ismete karriär är jag grymt sugen på att gå på det igen.
På lördag ska vi ut på första passet. Kul ska det bli, rapport kommer. En lite mer utförlig då kanske.

/ J

Vättern

Rapporten kommer lite sent pga en jäkla fart i betes-snickeriet. Men, bättre sent än aldrig.
Denna gång blir det också bara en rapport, ingen utförlig story tyvär. Jag och Chrille kom ner till klipporna vid halv 8 och tacklade spöna direkt. Känslan från förra året infann sig direkt. Den där spänningen att snart smäller det.. Tiden gick, vi tog en liten smörgås-paus och fortsatte fisket.. Vättern handlar om att nöta och det var vi inställda på, hade det gällt gäddfisket från båt hade jag hunnit fiska runt halva sjön. Men vi stod kvar.. Tidigare på morgonen upptäckte vi att vi åkt ifrån tändare till brasan så Chrille stack iväg till affären, vi kan ju inte missa korvgrillningen tänkte vi. Men jag stannade kvar för att sno åt mig en lax så att jag kunde få göra Chrille avis. Kast efter kast men ingen fisk.. Chrille kom tillbaka efter en kortare stund och började fiska han med. Så plötsligt "Jävlar!!!!" utbrast chrille. En virvel på ytan skvallrade om fisk. En lax hade gapat över Chrilles vobbler men inte fastnat. Chrille gick upp för att pilla upp en brasa.. Jag stod fortförande kvar och dynga ut mitt bete till horisonten. -Jag grillar några korvar åt dig med ! ropade chrille. jag vägrade lämna spöet utan en kontakt.. Men jag var tvungen för magen började skrika. Efter två snabba korvar var vi tillbaka. Jag tänkte byta till fluga för att Chrille gjorde det, han brukar ju ha flyt. Så när jag satt där och knöt skrek någon "Fisk!". Jag suckade inombords, Fan också ! Det är det att jag inte unnar chrille fisk. Men när han jämt får fisk, vart fan man är, trots att det kanske är första gången han testar på ett fiske så tyckte jag att det kanske var min tur, hehe. Men jag var inte sen med att hoppa ner och håva. En blank fin röding var det. Inte den största men fin i formen. Det var bara att gratulera !
Efter detta hände inte mycket mer. Vi såg en fet lax hoppa en bit längre bort men ingen fisk behagade hugga.
Vättern, vi ses i mellandagarna.. Då är det fan min tur. Får väl lura i Chrille att laxarna älskar big bandit.. så att han inte får något då. Fast, de spelar säkert ingen roll. Han skulle nog kunna få lax på en banan tacklad med en trekrok stl 6.

Ha det godis !
/J

Vättern Vättern.. Vi ses igen, imornbitti ...

Vättern Vättern.. Vi ses igen, imornbitti ringer klockan halv 5. Jag och Chrille ska utmana hoppande rödingar och rusande laxar för första gången den här säsongen. Denna gång hoppas jag på att kunna kroka en godkänd lax, Chrille med turen.. Ja han kommer få fisk, det är givet. Men som sagt hoppas det är min tur nu ! Rapport kommer självklart ! Adjö.


RSS 2.0