Vättern.

Har hunnit slappna av, hunnit gnälla över värkande rygg och axlar. Så nu tänkte jag att det är dags att summera helgens fisketripp till vättern.

Efter att som vanligt varit aningen sen i starten mötte jag och Ante Chrille på macken för att samåka vägen till ödeshög. Alla var taggade och de kändes grymt kul. Scenarion om stora rusande laxar har gäckat mig i en veckas tid nu. Men nu var det dags.

Trots försening var vi på plats i tid. Redan på parkeringen hörde vi hur vågorna vräktes upp på klipporna. Perfekt ! Efter en liten stunds promenad var vi på den för dagen tänkta platsen. Jag och Ante tacklade upp med dobb och fluga, medan chrille körde vicky. Vi började kasta.. och kasta. Vi kastade lite till och jag tänkte att.. va fan de händer ju inget ? Men som vi visste är de föga likheter med de fisket vi vanligtvis bedriver.

Ljuset började komma och nu såg vi verkligen hur mycket vatten det var. Att en 2tums tubfluga skulle kunna få uppmärksamhet här verkar omöjligt. Efter ett tag utbrister ante FISK. Han landar med säker hand dagens första.
En spigg i god kondition. Han är glad och menar att vi nu ligger snäppet bakom. Vi kör ett tag till innan det är dags att gå igång fötterna och kanske ta en macka. Chrille kör envist vidare, han är grymt sugen. Ja tittar närmare på hans utrustning och hittar genast en bugg. En stor läskig gädd-taffs ! Jag vill inte trycka ner honom direkt i stövlarna utan föreslår snällt att jag har lite floucarbon i lådan om han vill ha. Ett snabbt byte sen kastas det igen.
       

Våg efter våg sköljer in över klipporna. Jag får en riktig dusch och ifrågasätter mig själv Va fan gör vi här ?
Tiden går, inte en skymt av fisk. Vi äter en macka och stäcker på oss. Gör ett flugbyte och kör igen.

FAN ! Såg ni ? Ärligt såg ni ? Den va ju fiiin ! Jag tittar tomt upp på Ante och Chrille. En fin lax missade min flugan precis framför fötterna på mig. Fan tänker jag, där rök ju min enda chans till fisk. Jag kastar ett panik-kast igen..
Men de resulterar i ett trassel. Efter ytterligare tio sekunder hojtar chrille om fast fisk. En fin lax visar sig i det krisallklara vattnet. Chrilles något korta 8fotare står som en banan mot ytan. Fisken rusar och på en millisekund är fisken tjugo meter bort och bryter ytan i våldsamma hopp. Fisken sitter fortförande och chrille ser bra "skit-i-byx" ut. Han får in laxen en bit och håven görs redo. Men fisken är inte klar på långa vägar.. ut igen. Rullen morrar sådär sexigt som bara en haspelrulle kan göra. Fisken lossnar...
Om jag kände tomhet.. så kan jag tänka mig vad chrille kände nu som fått smaka på kromblank lax på riktigt.
Ante bryter tystnaden.. -Det var en jävligt fin fisk ! Fisken uppskattades till ca 4kg. Kanske mer ? Kanske mindre.. de får vi aldrig veta. Men den var stark nog för att räta kroken i alla fall.

Medans jag och ante tar ett kliv upp för att vila psyket står chrille kvar och kastar.. han har frossa !
Jag kikar till åt höger för att se om mitt mete jag lite tidigare lagt ut fortförande fiskade som de skulle.
Jag hittar inte flötet och tittar lite noggrannare.
 Jag blir inte nervös.. ja hittar de nog snart.. men icke ! Som en bergsget hoppar jag ner och sliter tag i spöt. vevar in slacklinan och gör mothugg. Aa, det är fisk !
De går lugnt och försiktgt.. jag börjar undra va fan det är som har hänt, Har löjan fått liv ?!
Självklart inte.. en liten röding kommer simmandes som en snäll hund. Kanske inte så konstigt när den drillades med ett 12fots spö upp till 120g.
Men, landad fisk är ett faktum.Trots godkänd fisk hade vi hört att rödingen var fredad såhär års. Så den fick simma tillbaka.

          

Plötsligt är det inte lika kallt.. Värmen har stigit i kläderna och de känns riktigt kul !
Vi äter lite och fiskar. Fiskar lite till och äter. Mysigt !
Innan mörknet faller hinner vi uppleva ännu en flug-miss. Den gången var det Antes tur. Han svär som fan..
Men va hjälper det ? Vi packar ihop våra prylar och knallar mot bilen. Chrille går med lite extra tunga steg. Trots missade fiskar så får vi summera en ganska okej dag.

Chrille tackar för sig och åker hem. Jag och ante åker till vandrarhemmet och checkar in.
Tar en tur in i byn, käkar pizza och handlar. Vi hamnar mitt i ödeshögs julmarknad. Staden visar sig från sin bästa sida. Väl tillbaka på rummet märker vi att vi inte är ensamma på boendet som vi trodde. En trollingfiskare skulle också spendera natten där. Vi tog några öl och snackade fiske i flera timmar, han hade fått 2rödingar och en lax. tydligen var bara lekfärgad röding fredad så min hade varit helt ok att tagit hem. Men men, den kan få växa till sig. Sen ringde mat&sov-klockan och det var dags att sussa.

Idag var förutsättningarna så gott som dom värsta. Bleke. Fan ! Men molnen låg tunga så något kunde vi nog kroka. Vi tacklade upp två meten som kompliment för att öka våra chanser. Det började nervpirrande.. Laxen jagade som tokar utanför ! Gång på gång bröt laxen ytan i sin jakt på spigg. Men ingen behagade hugga.

Tiden gick snabbare idag.. trots uteblivna kontakter. Mörkret kom fort och vi fick se oss besegrade.

Vi tackar vättern för denna helg. På återseende till jul !
 

Det gör mig så jävla förbannad..

http://fiskejournalen.picsearch.tv/?cat=&q=&lmediaid=&order=posted&mediaid=7JUAtLbhEZqO7lAMvS9fhQ&page=1

Se den. Välkommen till verkligheten !
vad ska man säga ? fy fan..


Meen, från de mörka till det ljusa.. imorn 05.15 ringer klockan. Vätterns arga vågor, vätterns pigga laxar väntar..
Kommer hem på söndag med en rapport.

Sug..

Veckorna går fort men de känns ändå inte som tiden går tillräckligt fort.. Tänker på vättern turen den 28/29nov.
Jobbar för tillfället i arkösund och igår tog jag med mig löjnätet och lyckades ta 15talet löjor. Perfekt lax-storlek !!
Aah, fisket går åt huvudet på en.. Man gör ju mothugg i sömnen. Igår låg jag och såg scenarion framför mig om dubbel hugg osv.. Snackade med ante och han var likadan ! Fan, vi måste va sjuka i huvudet !

Adjö-

Sista färden..

Nej kanske inte riktigt. Men sista turen med min båt för i år, aa det var de nog.

Dagen började med försovning. När vi kom ut till kåreholm satt Matsa ihop kurad i sin bil med en smått tjurig min.
Han log och skakade på huvudet -En timme sent !
Men riktigt så länge hade han inte väntat, han var också lite sen. Aja, det var inget att tjura om.. däremot var inte vädret de härligaste. Molnen var så tunga att de hade kontakt med ytan, vinden ven och regnet droppade i nacken. Kanon !

Fisket i sig började med fisk ganska så snabbt, matsa kvittrade härlig i båten..
Men det var trögt i vanlig ordning.. de flesta vikarna var redan upptagna av andra båtar så våran plan gick inte riktigt vägen. Vi började undra om vi missat någon tävling.
               

Jag tog en liten snipa inne i storgädde hörnet som matsa så väl valt kallar det, han missade också en gynnare där.
Vi fiskade oss vidare till nästa hörn där ja fick ett hugg med härligt plask.. fisken simmade snabbt utåt och jag kände att det var bättre kaliber på den. Matsa har som vanligt sina fulkknep för sig och snodde in sig i min lina. Allt för att han inte ska gå förlorande hem. Men de löste sig ganska snabbt och ja kunde landa en trind gädda på 5kg.
              
Som ni kan se på bilden muttrade matsa att man inte ska hålla fram fisken då den som vi vet ser större ut. Nära kroppen, det är det ända rätta. Matsa, du borde prova.. man får inte mycket respekt med 3kgs gäddor ;)

Ju längre dagen gick ju blötare blev vi. Farsan började tjata om fika trots att han hade tjuvstartat redan en och två gånger. Vi tog en macka och snackade lite skit. Sen var de bara ösa igen.
Jag hade en fin gädda som gjorde en snudd på piruett intill båten.
Under fikat ringde chrille till matsas telefon. Men matsa befarade det värsta och svarade inte då.. jag frågade om han skulle ringa upp men han frös om fingrarna. Så ja slog en pling för att få en rapport om hur de gått för dom såhär långt. Dom var nämligen nere vid ramsdal och fiskade. Men de gick skit.. bara en landad gädda.

Skönt tänkte vi och var nöjda med våra tre. Eftersom vi skulle traila hem båten osv blev det ingen lång dag utan vi började fiska oss hemåt vid halv 12. Mycket mer blev det inte.. ett gäng efterföljare och missade fiskar men icke.

Ännu en seg dag skrevs ner i blocket. Nu är båten på hemma plan och de känns på sätt och vis skönt. Att få en paus i gäddfisket kan nog behövas. Då får man liksom en nytändning.

Tack och adjö kåreholm för denna säsongen.

Ännu en onsdag, en halv vecka kvar..

Planen lyder: Lördag då ska båten upp.

Pratade med gubben om att köra ett pass innan vi kör hem båten. Han var positiv. härligt.
Har en känsla i kroppen att de kan va ruggigt fiske nu i dagarna. Vet inte varför, men de bara är en känsla.

Pratade med Matsa förut över telefon. Han hade tänkt traila sin båt och fiska i bråviken.
Men nappade på idén att följa med ut till skärgårn. Han kände sig även sugen att få tråka farsan lite.
Nice, lite tjaffs i båten brukar trigga mig och göra mig otroligt vass. De två äldre pojkarna ska få smaka..

Inte nog med att gäddfiske är planerat på lördag. Snackade med Ante vid 4 hugget idag och han var, precis som jag sugen på att dra en repa till vättern och försöka lura upp några laxar från ödeshögs karga klippor.
Det sägs att det ska ha kommit igång riktigt bra nu och fångstrapporter viskar om snygga stålblanka laxar.

Det är väl inget action fiske de där med landfisket i vättern, de kan gå många timmar utan hugg. Det gäller att åka med rätt inställning. Att stå att nöta utan hugg från samma plats i 7-8 timmar kräver ett visst psyke.
Vilket jag tror både jag och ante klarar av. Vi hoppas på skitfiske ;)

Så, när ska vi åka undrar du ? Jo, vi pratar om den 28 nov. Passar utmärkt då Jenny ska på en shopping spree i sthlm. Så, de kan nog bli fiske både lördag och söndag den helgen !

                  
HÖRS.


Se sig själv..



100 klubben.
http://www.fiskejournalen.se/Sites/Fiske/Default____25814.aspx?DataID=87827


Snabbtur..

Det blev en tur till gäddorna även idag. En snabb sådan. Jag och farsan åkte ut vid 13 tiden för att lufta oss lite denna första november.
Vi fiskade av en vass som vi igår sett innehöll mycket med brax och där hittade vi även lite gädda..
Till antal blev det inte något super fiske, inte storleks mässigt heller.. men det va kul att se gubben kasta lite gädda för första gången på länge. Han viger all sin fisketid åt vår randige borre eller gös och svär mest åt gäddor.

Efter 2 -3 timmar bestämde vi oss för att packa ihop. Det kom upp ett par gäddor i båten och gubben tog dagens största på 4,1kg och var bra nöjd. Trots att jag bara var 1 hg efter med min 4kilos..

Big bandit Blue Tiger var åter igen dagens bete. Den har varit ruggigt het senaste tiden. 

            


RSS 2.0