Vättern.

Har hunnit slappna av, hunnit gnälla över värkande rygg och axlar. Så nu tänkte jag att det är dags att summera helgens fisketripp till vättern.

Efter att som vanligt varit aningen sen i starten mötte jag och Ante Chrille på macken för att samåka vägen till ödeshög. Alla var taggade och de kändes grymt kul. Scenarion om stora rusande laxar har gäckat mig i en veckas tid nu. Men nu var det dags.

Trots försening var vi på plats i tid. Redan på parkeringen hörde vi hur vågorna vräktes upp på klipporna. Perfekt ! Efter en liten stunds promenad var vi på den för dagen tänkta platsen. Jag och Ante tacklade upp med dobb och fluga, medan chrille körde vicky. Vi började kasta.. och kasta. Vi kastade lite till och jag tänkte att.. va fan de händer ju inget ? Men som vi visste är de föga likheter med de fisket vi vanligtvis bedriver.

Ljuset började komma och nu såg vi verkligen hur mycket vatten det var. Att en 2tums tubfluga skulle kunna få uppmärksamhet här verkar omöjligt. Efter ett tag utbrister ante FISK. Han landar med säker hand dagens första.
En spigg i god kondition. Han är glad och menar att vi nu ligger snäppet bakom. Vi kör ett tag till innan det är dags att gå igång fötterna och kanske ta en macka. Chrille kör envist vidare, han är grymt sugen. Ja tittar närmare på hans utrustning och hittar genast en bugg. En stor läskig gädd-taffs ! Jag vill inte trycka ner honom direkt i stövlarna utan föreslår snällt att jag har lite floucarbon i lådan om han vill ha. Ett snabbt byte sen kastas det igen.
       

Våg efter våg sköljer in över klipporna. Jag får en riktig dusch och ifrågasätter mig själv Va fan gör vi här ?
Tiden går, inte en skymt av fisk. Vi äter en macka och stäcker på oss. Gör ett flugbyte och kör igen.

FAN ! Såg ni ? Ärligt såg ni ? Den va ju fiiin ! Jag tittar tomt upp på Ante och Chrille. En fin lax missade min flugan precis framför fötterna på mig. Fan tänker jag, där rök ju min enda chans till fisk. Jag kastar ett panik-kast igen..
Men de resulterar i ett trassel. Efter ytterligare tio sekunder hojtar chrille om fast fisk. En fin lax visar sig i det krisallklara vattnet. Chrilles något korta 8fotare står som en banan mot ytan. Fisken rusar och på en millisekund är fisken tjugo meter bort och bryter ytan i våldsamma hopp. Fisken sitter fortförande och chrille ser bra "skit-i-byx" ut. Han får in laxen en bit och håven görs redo. Men fisken är inte klar på långa vägar.. ut igen. Rullen morrar sådär sexigt som bara en haspelrulle kan göra. Fisken lossnar...
Om jag kände tomhet.. så kan jag tänka mig vad chrille kände nu som fått smaka på kromblank lax på riktigt.
Ante bryter tystnaden.. -Det var en jävligt fin fisk ! Fisken uppskattades till ca 4kg. Kanske mer ? Kanske mindre.. de får vi aldrig veta. Men den var stark nog för att räta kroken i alla fall.

Medans jag och ante tar ett kliv upp för att vila psyket står chrille kvar och kastar.. han har frossa !
Jag kikar till åt höger för att se om mitt mete jag lite tidigare lagt ut fortförande fiskade som de skulle.
Jag hittar inte flötet och tittar lite noggrannare.
 Jag blir inte nervös.. ja hittar de nog snart.. men icke ! Som en bergsget hoppar jag ner och sliter tag i spöt. vevar in slacklinan och gör mothugg. Aa, det är fisk !
De går lugnt och försiktgt.. jag börjar undra va fan det är som har hänt, Har löjan fått liv ?!
Självklart inte.. en liten röding kommer simmandes som en snäll hund. Kanske inte så konstigt när den drillades med ett 12fots spö upp till 120g.
Men, landad fisk är ett faktum.Trots godkänd fisk hade vi hört att rödingen var fredad såhär års. Så den fick simma tillbaka.

          

Plötsligt är det inte lika kallt.. Värmen har stigit i kläderna och de känns riktigt kul !
Vi äter lite och fiskar. Fiskar lite till och äter. Mysigt !
Innan mörknet faller hinner vi uppleva ännu en flug-miss. Den gången var det Antes tur. Han svär som fan..
Men va hjälper det ? Vi packar ihop våra prylar och knallar mot bilen. Chrille går med lite extra tunga steg. Trots missade fiskar så får vi summera en ganska okej dag.

Chrille tackar för sig och åker hem. Jag och ante åker till vandrarhemmet och checkar in.
Tar en tur in i byn, käkar pizza och handlar. Vi hamnar mitt i ödeshögs julmarknad. Staden visar sig från sin bästa sida. Väl tillbaka på rummet märker vi att vi inte är ensamma på boendet som vi trodde. En trollingfiskare skulle också spendera natten där. Vi tog några öl och snackade fiske i flera timmar, han hade fått 2rödingar och en lax. tydligen var bara lekfärgad röding fredad så min hade varit helt ok att tagit hem. Men men, den kan få växa till sig. Sen ringde mat&sov-klockan och det var dags att sussa.

Idag var förutsättningarna så gott som dom värsta. Bleke. Fan ! Men molnen låg tunga så något kunde vi nog kroka. Vi tacklade upp två meten som kompliment för att öka våra chanser. Det började nervpirrande.. Laxen jagade som tokar utanför ! Gång på gång bröt laxen ytan i sin jakt på spigg. Men ingen behagade hugga.

Tiden gick snabbare idag.. trots uteblivna kontakter. Mörkret kom fort och vi fick se oss besegrade.

Vi tackar vättern för denna helg. På återseende till jul !
 

Kommentarer
Postat av: Sama

Bra Summering över en jävligt bra helg när man kommit hem och tagit åt sig allt vi är där snart igenSaknar dig vättern :D

2009-11-30 @ 18:56:18
Postat av: Patrik

Grym berättelse!Skitfiske / Patrik

Team Salmonizer

2009-11-30 @ 20:47:23
URL: http://salmonizer.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0